14 Nov 66 jaar aan spulletjes

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Alle foto’s Nele Gülck

De verhalende kracht van persoonlijke bezittingen.
Het fotoproject Auf Ewig (Voor Altijd) van de Duitse fotografe Nele Gülck laat op een prachtige manier zien wat de kracht is van persoonlijke bezittingen om een verhaal te vertellen. Het project geeft inzicht in de 66-jarige relatie van een Duits echtpaar middels meer dan 1000 foto’s van spulletjes die zij door de jaren heen hebben vergaart. De stillevens van boeken, lp’s, audioapparatuur, badkleding, haarspelden, keukengerei etc. creëren een typologisch archief dat een lang en liefdevol samenzijn catalogiseert.

Het project.
Gülck kwam in contact met het echtpaar omdat zij de grootouders van een vriend van haar zijn. Na eindeloos cake en ijs eten met het oudere echtpaar voelde zij zich comfortabel genoeg om haar nieuwsgierigheid de vrije loop te laten en alles in het huis te fotograferen. Het heeft uiteindelijk geleid tot een boek in de bescheiden oplage van 30 exemplaren waarvan ik vermoed dat het reeds lang is uitverkocht. De foto’s in het boek zijn geordend op de verschillende kamers van het huis waarin de items zich bevonden. Daarmee maak je tijdens het bekijken van de foto’s in het boek eigenlijk ook meteen een rondgang door het huis.

Ruimte voor fantasie.
Door bewust te kiezen alleen de voorwerpen in beeld te brengen en niet het huis, de kamers en het echtpaar zelf geeft dit project de kijker volop de ruimte om zelf een deel van het verhaal in te vullen. Door de omvang van de verzameling foto’s geeft het project ook een inkijkje in de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 60 jaar. Er zijn foto’s van radio’s, platenspelers, VHS videobanden en CD spelers. Erfstukken en souvenirs herinneren aan familie, reizen en gedeelde herinneringen.

Ook iets voor jou?
Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de verhalende kracht van objecten. Het fotoproject Auf Ewig is voor mij ook een persoonlijke bevestiging dat er met dit soort fotografie prachtige verhalen te vertellen zijn die krachtiger kunnen zijn dan een oog in oog portret omdat ze meer dan een portret de toeschouwer veel ruimte laten voor eigen invulling en interpretatie. Het hoeven natuurlijk echt geen 1000 foto’s te zijn om een verhaal te vertellen, minder is soms meer. Toch zou een dergelijk project voor mij een wens in vervulling zijn. Ondertussen kan De Herinneringsfotograaf ook voor jou een mooie serie of compositie maken van je eigen of andermans persoonlijke bezittingen.
Zie voor meer inspiratie en beeld over dit project de website van Nele Glück.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
No Comments

Post A Comment

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Twitter